ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ

Από τον Αλέξανδρο Μπούκουρη

Η Κινητή τηλεφωνία αποτελεί μεγάλο κομμάτι στη ζωή μας. Καθημερινά οι περισσότεροι από μας τη χρησιμοποιούμε γιατί μας προσφέρει μοναδική ευκολία επικοινωνίας όπου και αν βρισκόμαστε. Όσοι δεν είστε αποδέκτες της υπηρεσίας αυτής, μπορείτε να επισκεφτείτε κάποιο κατάστημα κινητης τηλεφωνίας όπου σίγουρα θα βρείτε αρκετούς να σας χαρίζουν κινητό τηλέφωνο, προκειμένου να σας κάνουν πελάτες τους. Αν σκεφτόσαστε το κόστος του μηνιαίου πάγιου που θα πληρώνετε χωρίς λόγο, δείτε τι σας προσφέρει το πρόγραμμα "B Free" της Telestet στη διεύθυνση http://www.telestet.gr/gresound/bfreebt.htm. Αν είστε από αυτούς που "το ψάχνουν" το θέμα, και προτιμάτε να πληρώσετε κάτι παραπάνω, προκειμένου να μη πάρετε μία τυχαία συσκευή που κάνει δώρο η κάθε εταιρεία, συνεχίστε να διαβάζετε!

Τα καλύτερα τηλέφωνα που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή είναι από την Ericsson το GF 788, από τη Motorola το StarTAC, και φυσικά δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε από τη Nokia το Communicator 9000. Αν πάλι θέλετε να ξεχωρίζετε, υπάρχει της Philips το Genius.

Ericsson GF 788

Ένα τηλέφωνο με διαστάσεις 10,5 x 4,9 x 2,4 εκ. και βάρος μόλις 135 γραμμάρια. Είναι το νέο Must στη κινητή τηλεφωνία που καθιερώνει για άλλη μία φορά η Ericsson. Μετά την επιτυχημένη πορεία του 337 και 388, έρχεται το 788 με περισσότερες λειτουργίες, μικρότερο μέγεθος, και περισσότερη διάρκεια μπαταρίας. Μερικές από τις νέες λειτουργίες του είναι: Menu σε 18 Γλώσσες. 11 διαφορετικά κουδουνίσματα και μελωδίες, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα εγγραφής δικής σας μελωδίας. Εμφανίζει όνομα αντί για αριθμό όταν μας στέλνουν γραπτό μήνυμα (εφόσον υπάρχει καταχωρημένο). Δέχεται δύο τηλεφωνικές γραμμές σε μία συσκευή και με μία κάρτα SIM. Με τη μικρή μπαταρία η διάρκεια αναμονής είναι 60 ώρες, ή 3 ώρες συνεχούς ομιλίας ενώ μία ώρα επαρκεί για τη πλήρη φόρτισή της. Το μόνο αρνητικό είναι το μίας γραμμής display, που όμως έχει μεγάλα και ευδιάκριτα γράμματα. Εάν θέλετε να δείτε μία πλήρη παρουσίαση του τηλεφώνου με γραφικά, κίνηση, ήχο, να ακούσετε τις μελωδίες του, και να παίξετε με όλα τα μενού του, πηγαίνετε στη διεύθυνση http://phones.ericsson.se/phones/788plugi.html. Ακόμη για φωτογραφίες του, και τεχνικά χαρακτηριστικά επισκεφτείτε τη διεύθυνση http://phones.ericsson.se/phones/gf788.html.

Nokia Communicator 9000

Το Τηλέφωνο - Υπολογιστής. Ένα τηλέφωνο, που μόνο καφέ δε ψήνει. Σίγουρα όμως μπορεί να σας τον παραγγείλει. Είναι ένα τηλέφωνο, μαζί με Fax, μαζί με ηλεκτρονικό organizer, που παρέχει πλήρεις υπηρεσίες Internet, με ημερολόγιο, και σημειωματάριο. Όλα αυτά λειτουργούν μαζί και συνεργάζονται. Έτσι μπορείτε να στείλετε σε Fax ένα e-mail που λάβατε, να το συνδέσετε με τον υπολογιστή σας και τον εκτυπωτή σας με καλώδιο ή infrared και να αποθηκεύσετε τα μηνύματα ή fax σας. Να μεταφέρετε τις διευθύνσεις και σημειώσεις που έχετε στον υπολογιστή σας, να δείτε κάποια διεύθυνση WEB από το Internet, να εκτυπώσετε όλα αυτά, και πολλά ακόμη. Η διάρκεια της μπαταρίας του είναι για 3 ώρες χρήσης, ή 35 ώρες αναμονής. Η μπαταρία διαρκεί επίσης μία εβδομάδα χωρίς να την επαναφορτίσετε, εφόσον δεν λειτουργεί η συσκευή. Ακόμη και να αποφορτιστεί πλήρως η μπαταρία, τα δεδομένα σας δε κινδυνεύουν να χαθούν. Φωτογραφίες του, πλήρης οδηγίες χρήσεως, πληροφορίες, και τεχνικά χαρακτηριστικά, θα βρείτε στη διεύθυνση http://www.nokia.com/com9000/n9000.html.

Motorola StarTAC

To StarTAC, είναι το μικρότερο τηλέφωνο της Motorola. Είναι το πρώτο τηλέφωνο που λειτουργεί με δύο μπαταρίες, ώστε να μπορείτε να αλλάξετε μπαταρία χωρίς να διακόψετε τη συνομιλία σας. Έχει ενδεικτικό φωτάκι 3 χρωμάτων, για να ξέρετε πότε σας καλούν, πότε είστε εντός δικτύου, ή πότε είστε συνδεδεμένοι με ξένο δίκτυο, χωρίς να χρειάζεται να ανοίγετε το τηλέφωνο. Έχει τα δύο κλασικά κουμπιά της Motorola για φωνή αριστερά, και επιπλέον ένα "έξυπνο κουμπί" όπως το ονομάζει που διευκολύνει τη χρήση του. Οι διαστάσεις του είναι 9,8 x 5,6 x 2,3 εκατοστά ενώ η διάρκεια της κανονικής μπαταρίας του είναι 4 ώρες. Υποστηρίζει όλες τις υπηρεσίες δικτύων όπως αναγνώριση κλήσεως, γραπτά μηνύματα, αποστολή και λήψη δεδομένων και Fax κτλ. Πληροφορίες για το τηλέφωνο, εικόνες και πλήρη τεχνικά χαρακτηριστικά (συχνότητες κτλ) θα βρείτε στο http://www.mot.com/GSS/CSG/Products/Wearable/startac8500.html. Στη διεύθυνση http://www.mot.com/GSS/CSG/Products/Wearable/startac_demo.html όμως, θα βρείτε ένα αρχείο 1.2 Mb, που περιλαμβάνει μία πολύ καλή παρουσίαση του τηλεφώνου, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να παίξουμε με τα menu, να ακούσουμε τους 9 διαφορετικούς ήχους κουδουνίσματος, και γενικά να παίξουμε με το StarTAC.

Philips Genie

Το Genie της Philips, είναι ένα τηλέφωνο που ξεχωρίζει. Τόσο το μεγάλο display, τα μεγάλα πλήκτρα του, όσο και το design του προσδίδει κάτι το τελείως διαφορετικό από ένα πολύπλοκο τηλέφωνο που κάνει τα πάντα για εσάς. Όχι ότι του λείπει τίποτα, καθώς υποστηρίζει πλήρως τη δεύτερη φάση δικτύων gsm (gsm phase II). Το display του είναι αρκετά μεγάλο, και είναι πλήρως γραφικό. Έχει σημειωματάριο, ατζέντα και ρολόι, ενώ υποστηρίζει λειτουργίες φωνής από μόνο του. Ζυγίζει μόλις 95 γραμμάρια, και η μπαταρία του αντέχει σε αναμονή 3 εβδομάδες. Είναι τόσο μικρό, που αναγκάστηκαν να βάλουν αποσπώμενο μικρόφωνο για να πλησιάζει στο στόμα!!!. Για όσους θεωρούν ότι το κινητό τηλέφωνο είναι κάτι παραπάνω από ένας τρόπος επικοινωνίας το Genie αποτελεί σίγουρα μία πρόκληση. Πληροφορίες για αυτό, θα βρείτε στο site της Philips στη διεύθυνση http://www.philips.com/pcc/pcclev2/nwpr2/genie2.htm.

Επίσης, από τις μεγάλες εταιρείες κινητών τηλεφώνων είναι η Panasonic, η Sony, η Alcatel και η Siemens. Τα τηλέφωνα της Panasonic θα τα βρείτε στον Ελληνικό αντιπρόσωπό τους, στη διεύθυνση http://www.forthnet.gr/panasonic.sys/p/tkin.htm ή κατευθείαν στην Panasonic στη διεύθυνση http://www.panasonic.ca/products/phones/cellular.html. Η Sony βρίσκετε στη διεύθυνση http://www.sony-europe.com/cons/pc_e.html ενώ η Alcatel βρίσκετε στη διεύθυνση http://www.alcatel.com/our_bus/telecom/products/gsm/. Τέλος, πληροφορίες για τη Siemens θα βρείτε στη διεύθυνση http://siemens-wireless.onramp.net. Αν παρόλα αυτά εξακολουθείτε να μην θέλετε να αγοράσετε κινητό τηλέφωνο, όμως θα σας ήταν χρήσιμο να είχατε ένα για 10 μέρες που θα πάτε διακοπές, στο Internet θα βρείτε λύση και για αυτό. Στη διεύθυνση http://www.travelling.gr/dataphone/ θα βρείτε πληροφορίες για την ενοικίαση ενός τηλεφώνου. Η Dataphone μάλιστα αναλαμβάνει να σας φέρει το τηλέφωνο όπου θέλετε.

Αφού όμως διαλέξατε τη συσκευή που σας αρέσει, θα πρέπει να διαλέξετε και το δίκτυο που επιθυμείτε. Πριν αποφασίσετε, επισκεφτείτε τις σελίδες τους και ενημερωθείτε για την κάλυψη δικτύου της κάθε εταιρείας, τα οικονομικά πακέτα, και τις υπηρεσίες που παρέχουν. Το όμορφο site της Telestet βρίσκεται στο http://www.telestet.gr, ενώ αντίθετα, το διαφημιστικό φυλλάδιο της Panafon βρίσκεται στο http://www.panafon.gr. Αν πάλι είστε κάτοχος κινητού τηλεφώνου, και δεν επιθυμείτε να το αλλάξετε, γνωρίζετε όλες τις υπηρεσίες του δικτύου, ξέρετε την κάλυψη που σας παρέχει το δίκτυό σας και δεν ενδιαφέρεστε να αλλάξετε δίκτυο, το Internet έχει κάτι ακόμη για εσάς. Τηλέφωνα είναι και τα έχουμε πάντα μαζί μας. Παρά τη μεγάλη αντοχή τους, κάποια στιγμή μπορεί να πέσει και να σπάσει, ή ακόμη να χαλάσει από φυσιολογική φθορά. Τι κάνετε τότε; Το πάτε από εκεί που το αγοράσατε; Και αν σας το έχουν κάνει δώρο; Και αν δεν σας παρέχουν υποστήριξη για service; Η απάντηση βρίσκετε στο http://www.quest.gr/phonserv.htm. Παρότι δεν μου αρέσει προσωπικά η Quest σαν όμιλος, η Quest Services κάνει καλή και γρήγορη δουλειά. Μπορεί να είναι λίγο ακριβοί, αλλά είναι σωστά οργανωμένοι και εξυπηρετικοί.

Επιλέξτε το επόμενο άρθρο που θέλετε να διαβάσετε
επιστροφή στο εξώφυλλο
(c) Κυβερνογράφοι - All rights reserved